Borreliainfeksjon kan endre immunforsvaret

Borreliainfeksjon kan endre immunforsvaret

Ny forskning viser at borreliose kan endre immunforsvaret og skape vedvarende betennelser i kroppen. 

Dette er ikke nytt for de mange som er syke etter flåttbitt. Som ikke ble trodd eller ikke fikk behandling kort tid etter overføring av smitte. De vet hva det er å ha et "løpsk" immunforsvar, som skaper betennelser - som igjen medfører smerter, utmattelse og svært nedsatt livskvalitet - for å nevne noe. Ny forskning fra University of Utah Health, USA, viser konturen av de omfattende skadene og alvorlighetsgraden i hva ett flåttbitt kan medføre.

Forskerne i Utah har tatt utgangspunkt i leddgikt og leddbetennelser hos pasienter smittet av Borrelia Burgdorferi, med såkalt post borreliose syndrom. Det er diagnosen på en tilstand hvor pasienten har fått antibiotikabehandling, men ikke er frisk.

I studien har forskerne identifisert en reseptor på T-celler i immunforsvaret som interagerer med overflateproteinene til Borrelia Burgdorferi-bakterien. Påvirkningen overflateproteinene og reseptorene har på hverandre, aktiverer T-celler i immunsystemet. Det oppstår en overaktiv immunrespons og prosessen skaper betennelser i leddene, også etter behandling. 

Debatten om lengde på antibiotikabehandling, om det er fordi bakteriene er død, men overflateproteinene er igjen i kroppen eller om Borrelia spiroketene har overlevd behandlingen, er ikke en debatt jeg tar opp her. Forskningen er svært interessant og underbygger nødvendigheten av å se på et bredere utredning- og behandlingsopplegg med fokus på inflammatoriske og autoimmune mekanismer hos flåttsyke med vedvarende symptomer. Les hele studien HER.

To nyere forskningsrapporter (1,2) har konkludert med at det er mulig å påvise borreliaindusert T-celleaktivitet i blodet hos pasienter som har fått antibiotika. I studiene blir resultatene tolket som behandlingssvikt. Norske helsemyndigheter mener disse to studiene har mangler og vil derfor ikke forholde seg til dem.

1. A novel lymphocyte transformation test (LTT-MELISA) for Lyme borreliosis.  

2. The lymphocyte transformation test for borrelia detects active lyme borreliosis and verifies effective antibiotic treatment.

Helsepartiet vil løfte "glemte" pasientgrupper

Helsepartiet vil løfte "glemte" pasientgrupper