Helsepartiet vil løfte "glemte" pasientgrupper

Helsepartiet vil løfte "glemte" pasientgrupper

– Er det slik at noen pasienter er mindre verd en andre? I så fall aksepterer vi det overhodet ikke, sier leder i Helsepartiet, Lise Askvik.

Norsk helsevesen er best på akuttmedisin, såkalt ”blålys-medisin”. Kronisk syke blir glemt og neglisjert, og mange pasientgrupper blir overlatt til seg selv. Som eneste politisk parti, har Helsepartiet inkludert zoonosesyke i sitt stortingsprogram. De ønsker å løfte de "glemte" pasientgruppene.

ME, MS, stoffskiftesykdommer, nakke- og kjeveskadde, pasienter med kroniske sår og lymfeødem, samt zoonosesyke, er alle pasientgrupper som blir neglisjert i dagens helsevesen. De blir ikke hørt, sett eller trodd. De får ikke behandling eller medisiner de trenger for å bli bedre eller holde seg friske. Mange blir tvunget ut i en tilværelse som helseflyktning. Helsepartiet ønsker å styrke pasientgruppenes rettigheter.

Jeg møter Lise Askvik i Ski sentrum. Hun reiser for tiden land og strand rundt med den oransje campingvogna hengende på slep. Ofte sammen med nestleder, Lene Haug.

20170724_154037.jpg

– Stem Helsepartiet, sier Lise til en dame som nærmer seg. Hun stopper og tar en bit av bolla si, før hun svarer: – Jeg har sagt det til barna mine: Hvis det blir så ille at jeg må på gamlehjem, vil jeg at de skal bruke noe av arven sin og skyte meg. Å bli behandlet på den måten som eldre blir behandlet i dag? Det finner jeg meg ikke i. Det er godt noen jobber for oss som ikke er friske, sier hun, og legger til. – Jeg har jobbet og betalt skatt siden jeg var 16 år. Har du sett maten de får servert på gamlehjem?

Lise forteller at bedre institusjonsmat er blant kampsakene til partiet.

Det blir mange samtaler i løpet av de to timene Helsepartiet besøker Ski, hjembyen til Lise. Det prates om kreft og pupper, NAV, lange ventekøer og tatoveringer. Hva som er bra med norsk helsevesen og hva som ikke fungerer i det hele tatt. En 90-år gammel dame, på tur i byen, betaler kontant for å melde seg inn, siden hun ikke har e-post. Hun vil bli medlem. Engasjementet er stort for det nyetablerte partiet som skyter fart i Norge.

  Humøret er på topp. Fra venstre: Leder av Helsepartiet, Lise Askvik, Jens Johan Bruusgaard   Orning, som sitter i styret i Akershus, og nestleder Lene Haug.

Humøret er på topp. Fra venstre: Leder av Helsepartiet, Lise Askvik, Jens Johan Bruusgaard Orning, som sitter i styret i Akershus, og nestleder Lene Haug.

Zoonoser blir også et samtaletema, der vi står med hver vår klementin i hånda. Flåttbårne infeksjoner, er zoonoser. Ordet flått er blitt så tabubelagt at jeg tar meg selv i å viske det når jeg spør hva de tenker om zoonoseproblematikken i Norge i dag. Som forøvrig omhandler mye mer enn kun flåttbårne infeksjoner.

- De zoonosesyke i Norge har vært utsatt for en behandling som ikke er vårt helsevesen verdig. At manglende forskning og kunnskap kan være en begrensning forstår vi, men når store deler av den vestlige verden favner ny og nyttig kunnskap, uten at vi hittil ser at norske helsemyndigheter evner å ta dette til seg, er skremmende. Behandlingsmåter som gir gode resultater på sterkt lidende pasienter må møtes med nysgjerrighet, ikke avvisning, prestisje og fiendtlighet. Kampen for denne pasientgruppen har kostet både legelisenser og tårer, kanskje også liv. Det er virkelig på tide at noen står opp for dem. Det gjør Helsepartiet.

Det kan virke som pasientgruppen er utsatt for en tautrekking som mer handler om å forsvare egne, gamle standpunkter enn å favne ny forskning og sette den ut i livet til beste for pasientene.

– Helsepartiet ønsker å sette skarpt lys på de prosessene som har satt zoonosepasientene i en situasjon der mange ikke engang våger å fortelle hva de lider av. I frykt for å bli hånet. Er det slik at noen pasienter er mindre verd en andre? I så fall aksepterer vi det overhodet ikke. Zoonoseproblematikken har også et svært alvorlig fremtidsaspekt: Zoolog Petter Bøckman har uttalt at med klimaendringene kommer en stor endring i våre trakter:

Parasittene kommer. Da gjelder det å være beredt!

- Vi som selv har fulgt pasientgruppen på nært holdt, og myndighetenes uforståelige avvisende holdning overfor dem gjennom mange år, må tale deres sak. Helsepartiet verner nedover og sparker oppover når det er nødvendig. Alle pasienter skal tas på alvor, uansett diagnose, fortsetter hun. 

Når alle klementinene er spist opp og klokka nærmer seg 16.30, kjører Lise, Lene og campingvogna avgårde til neste stopp. De er på turne, og selv om det er slitsomt, er det gøy, givende og spennende også. Alt på en gang.

- Ha det, roper Lise, ut av bilvinduet, mens hun smiler og vinker. Jeg står igjen på parkeringsplassen, oppløftet over at det er noen som bryr seg om pasientgruppene, tross alt.

Jeg har meldt meg inn i Helsepartiet. Hvis du ønsker å gjøre det samme, trykk HER. På deres nettsider kan du også lese mer om de mange saker Helsepartiet kjemper for.

Borreliainfeksjon kan endre immunforsvaret

Borreliainfeksjon kan endre immunforsvaret

Flåttbårne infeksjoner kan føre til selvmord

Flåttbårne infeksjoner kan føre til selvmord