Flått er farligere enn man hittil har trodd

Flått er farligere enn man hittil har trodd

Forskning har avslørt at co-infeksjoner, eller tilleggsinfeksjoner, er regelen - ikke unntaket - når folk blir syke etter flåttbitt. Hvorfor blir ikke pasienter sjekket for spekteret av flåttbårne infeksjoner av helsevesenet i Norge? Borreliose er kun en brikke i et mye større bilde.

Foto: Shutterstock. En hunnflått som legger egg. Hun kan legge opptill 3000 egg.

I 2016 kunne franske forskere fortelle om funn av 37 forskjellige mikrober (bakterier, parasitter, virus) i flått. Av 267 undersøkte Ixodes ricinus, flåttarten vi har mest av i Norge, viste det seg at 45 prosent var bærer av opptil fem forskjellige mikrober. I hvert eneste flått, ble det funnet minst én mikrobe og på det meste var én og samme flått infisert med åtte forskjellige sykdomsfremkallende mikrober. Konklusjon var: Flått er farligere enn man hittil har trodd.

Omfanget av sykdomsfremkallende mikrober i flått, skyldes det mangfold av dyr og mennesker flått suger blod fra: Mus, slanger, elg, hare, ku, sau, gris og folk. Med mer. Studien har fått leger og forskere i Europa til å åpne øynene for den komplekse problematikken rundt flåttbårne infeksjoner. Hva skjer egentlig når mennesker og dyr får overført en coctail med sykdomsfremkallende mikrober?

I Norge tviholder helsemyndighetene fremdeles på teorien om at Borreliabakteriene er lette å behandle, uavhengig om behandlingen starter i stadium én, to eller tre i sykdomsforløpet. De forholder seg ikke til at bakteriene skifter form eller kan gjemme seg bak biofilm, som gjør dem adskillig vanskeligere å drepe med antibiotika. Det fins ingen rutiner i Norge på å screene syke for det spekter av infeksjoner flåtten er bærer av. Tilleggsinfeksjoner blir derfor heller ikke vurdert som årsak til hvorfor pasienter ikke blir friske.

Finske helsemyndigheter har i samarbeid med forskerteamet TE?TED OY utviklet ett nytt testkit for flåttbårne infeksjoner, TICKPLEX, for å bedre kunne hjelpe de mange syke etter flåttbitt. TICKPLEX er en antistoff-test med høy sensitivitet, som avdekker flere infeksjoner, tidlig og sent sykdomsforløp, samt Borreliabakteriens mange former. Alt-i-en-test; samtidig. Norske helsemyndigheter bør gå i dialog med finske helsemyndigheter, slik at testkittet kan bli tilgjengelig for pasienter i Norge. Det vil korte ned ventelister, samt gi pasienter mulighet til å få tidlig utredning og behandling, som er assosiert med best mulig prognose.

Flått kan være vektor (bærer av) bakterier som Borrelia burgdorferi, B. garinii, B. afzelii, B. spielmanii, Anaplasma phagocytophilum, Rickettsia sp. og Bartonella, samt parasitter, som Babesia og virus, hovedsakelig TBE. For å nevne noen.

Les forskningsartikkelen HER.

Flåttbårne infeksjoner kan føre til selvmord

Flåttbårne infeksjoner kan føre til selvmord

Nei, nei, nei: IKKE fjern flått med q-tips eller peppermynteolje!

Nei, nei, nei: IKKE fjern flått med q-tips eller peppermynteolje!