Nei, nei, nei: IKKE fjern flått med q-tips eller peppermynteolje!

Nei, nei, nei: IKKE fjern flått med q-tips eller peppermynteolje!

Blir du bitt av flått, gjør deg selv en tjeneste og fjern den på en skånsom måte. Ikke med q-tips, peppermynteolje eller ved å klemme den flat mellom fingrene. Bruk pinsett. Enkelt, billig og mye tryggere.

Det fins mange "gode tips" på hvordan fjerne flått. Helst på en morsom måte. "Du MÅ lære dette!" "Flått liker ikke peppermynte. Se den prøve å flykte." Begge metodene forsinker prosessen med å fjerne flåtten, som alene øker risiko for overføring av smittsomme sykdommer. I tillegg risikerer du å presse tarminnhold og spytt inn i blodbanen gjennom bittet, hvis du presser den flat med q-tips eller to fingre.

Flått er bærer av en rekke sykdomsfremkallende mikrober. Ikke kun Borrelia. Hvis uhellet først er ute, kan du bli smittet med en coctail av bakterier, parasitter og virus: Babesia, TBE, Bartonella, Anaplasma, Rickettsia helvetica, Tularemi (harepest), Borrelia miyamotoi og Borrelia burgdorferi - for å nevne noen. Det beste du kan gjøre, er forebygging. Prøv å unngå bitt, men er uhellet ute:

IKKE fjern flått med q-tips:

Flått har ikke svelg. Tarmene går rett over i flåttens sugerørlignende munndel, kalt hypostomen. Her er det fri passasje. Ved å bruke q-tips, presser du spytt og tarminnhold - med eventuelle sykdomsfremkallende mikrober - rett inn i blodbanen, før den slipper taket. For å best mulig unngå sykdom etter flåttbitt, hold fingre, q-tips og alt annet som kan presse flåtten flat, langt unna dens kropp.
 

IKKE fjern flått med peppermynteolje:

Ikke bruk peppermynteolje, alkohol, neglelakk eller andre stoffer som kan "få den til å flykte", "bli full" eller "miste taket." Metodene forsinker prosessen med å fjerne flåtten og øker risiko for smitte. Mange snakker om at den kan spy av det, men her strides fagmiljøet. Kan en flått spy? Det er en artikkel for senere. Uansett, alle er enige om at metodene over ikke er å anbefale som trygg måte å fjerne flått på.

Bruk pinsett. Enklere enn du tror!

Bruk pinsett eller annet utstyr, som er spesialdesignet for å fjerne flått på en skånsom måte. Ta tak så nær hudoverflaten som mulig, gjerne i munnstykket, og trekk oppover med jevn trekkraft. Munnstykket er ikke en skrue, det er derfor ikke nødvendig å vri rundt. Trekk bare rett opp.

Her viser Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet hvordan du tryggest mulig fjerner flått fra kroppen. Det er enklere enn du tror!

I ettertid at artikkelen ble publisert, er videoen hvor flått blir fjernet med q-tips, fjernet.

Flått er farligere enn man hittil har trodd

Flått er farligere enn man hittil har trodd

TICKPLEX: Nytt diagnosetkit for flåttbårne infeksjoner!

TICKPLEX: Nytt diagnosetkit for flåttbårne infeksjoner!