- Jeg lå som levende død på sofaen

- Jeg lå som levende død på sofaen

- Det er forferdelig at vi ikke får hjelp i vårt eget land, sier Janicke Camilla Madsen, som i dag må resie til utlandet for å få behandling for sine flåttbårne infeksjoner. 

Hun er en av mange som ble bedre i behandling hos Luneng, men som mistet sitt helsetilbud da han ble fratatt sin autorisasjon. Hun støttet ham under rettssaken i Oslo i 2016 og stiller seg uforstående til resultatet.

- Jeg er veldig skuffet over utfallet. Hvis flere leger utførte grundigere utredning og ga pasienter adekvat behandling, ville folk blitt friske. Eller bedre. Borreliose og co-infeksjoner er lumske greier. Altfor mange i Norge lider unødvendig fordi de ikke får hjelp. 

Gradvis verre med årene

Janicke ble bitt av flått for 25 år siden, i hodet, under et slektstreff i Sverige. Da hun ble syk og oppsøkte lege etter lege, klarte de ikke finne ut av hva som feilte henne.

- Som jeg sa: Jeg har vondt i hele kroppen. Hva kan det være? Legene tok blodprøver. De sa at alt var fint og bortforklarte plagene med at jeg hadde opplevd mye sorg og dramatiske hendelser. De ga meg diagnoser som fibromyalgi, depresjon, krystallsyken og utmattelsessyndrom.

Med årene ble hun gradvis verre og verre.

- Jeg har stått på etter beste evne i jobb, blitt sykemeldt, hvilt litt og blitt bittelitt bedre, for så å begynne å jobbe igjen. Jeg elsket jobben min og hadde en fantastisk sjef som tilrettela arbeidsoppgavene etter min skiftende helse. Til slutt måtte vi begge innse at det ikke gikk lenger. Kroppen sa stopp.

Dro til behandling i Polen

Janicke skjønte at hun var alvorlig syk og ble sjeleglad da hun oppdaget at det var hjelp å få hos Luneng, som da drev privatklinikken, Norsk borreliosesenter. Hun beskriver tilværelsen sin på det tidspunktet som levende død. Luneng gjorde grundige undersøkelser og blodprøver som ble sendt til Tyskland, kom tilbake positive på borreliose.

- Under behandling hos Luneng ble jeg bedre, men desverre mistet han sin autorisasjon før jeg var ferdigbehandlet. Plagene kom tilbake.

Etter noen måneder med bedring, var det rett ned i kjelleren. Janicke lå på sofaen i et år med enorme smerter. I januar 2016 dro hun til Polen, hvor det ble gjort nye undersøkelser og tatt nye blodprøver som nok en gang slo ut positivt på aktiv borreliose.

Ta borreliosesyke på alvor

- Jeg har blitt bedre igjen, men jeg er ikke frisk. Min tilstand har blitt kronisk og gått til nervesystemet. Det viktigste for meg nå er å holde sykdommen "nede" slik at den ikke forverrer seg. Dessverre ble jeg en kasteball i helsenorge i mange år. Det tok nesten 20 år før riktig diagnoseble stilt. Synd at fastleger i Norge ikke kan utrede pasienter for alle flåttbårne infeksjoner, slik at pasienter kan få skikkelig hjelp tidlig i sykdomsforløpet.

I dag har Janicke mer energi, mindre hodepine og mindre verking i kroppen, men det er langt tilbake til der hun var før sykdommen slo ut for alvor.

- Jeg var full av overskudd. Jeg drev flittig med håndarbeid, trening og var supersosial. Nå har jeg heldigvis fått litt mer energi igjen. Det er deilig, men jeg tappes fort etter små gjøremål. Jeg er forberedt på at sykdommen er noe jeg må forholde meg til resten av livet, men jeg håper at jeg kan bli fulgt opp og få nødvendig helsehjelp i Norge. Det er på tide at helsevesenet tar borreliosesyke på alvor.

Med ønske om et pasientlojalt helsevesen

Med ønske om et pasientlojalt helsevesen

Pasienters funskjonelle helse blit avvist

Pasienters funskjonelle helse blit avvist