Det er på tide å gripe fatt i den politiske bullsh**en rundt borreliose

Det er på tide å gripe fatt i den politiske bullsh**en rundt borreliose

Lyme borreliose er den største medisinske blåveisen landet noen sinne har sett. Det minner om regjeringens manglende annerkjennelse av HIV på 80-tallet.

Saken er et utdrag fra artikkel i Huffington Post, skrevet av Margaret Rue Francis, USA. Den kunne like gjerne vært skrevet av en norsk zoonosepasient.

Jeg føler at livet mitt er brukt opp enda jeg så vidt har bikket 40 år. Jeg ser ung nok ut til at tjueåringene flørter med meg, men hva som skjer på innsiden, er en annen historie. Enormt ødeleggende symptomer, har fratatt meg nesten alt av den jeg en gang var. Derfor har jeg bestemt meg for å lære, snakke om og bruke mine erfaringer i dagens Lyme borreliose-landskap.

Uansett hvordan du ser det; det er det en drittstorm. Tiden er moden for handling på vegne av pasienter. Anslagsvis 330 000 smittes hvert år (i USA) og mer en 20 prosent blir langtidssyke. Pasienter blir rævkjørt. Etter en livstid med sykdom og legeregninger, begynner jeg omsider å finne svarene.

Utgitt meg for å være "normal"

Jeg har vært syk siden jeg var 12 år gammel. Det startet med smerter; en endeløs brennende hals, utmattelse, lys sensitivitet, manglende evne til å prestere, leddgikt og leddsmerter, magetrøbbel og andre symptomer som økte i frekvens etterhvert som jeg trasket inn i mitt voksne liv. Noen ganger har jeg ingen hukommelse. Begrepene frustrasjon og sinne er ikke i nærheten av å fange hvordan jeg føler meg; akkurat som mennesker med flåttbårne infeksjoner vet at begrepet tretthet ikke er i nærheten av å dekke den evigvarende, cellulære utmattelsen.

I starten hadde jeg gode dager innimellom. Lyme borreliose går i sykluser. Bakteriene våkner til liv hver fjerde til sjette uke. Jeg fortjener en Oscar for alle de gangene jeg har utgitt meg for å være "normal"; frisk som alle andre. Nå kan jeg ikke lenger huske å ha hatt en eneste god dag i løpet av de siste fem årene. 

Istedenfor å gå i detaljer på symptomene, skal jeg gi et visuelt bilde. Som 18-åring (samt 27, 31 og 35) havnet jeg på akuttmottaket med hjerteproblemer. Jeg har en sedvanlig manglende evne til å sove. Da jeg var 21 år kunne jeg ikke lenger skille om føttene var varme eller kalde. Som 29-åring gikk hånden i krampe for første gang; den strammet seg til en ball og ville ikke gi slipp før dagen var over. Da jeg var 30 år gikk jeg til øyenlegen fordi jeg var redd at øyesymptomene ville skade noen mens jeg kjørte bil. Magetrøbbel, isjias og muskelsvaket, som ble så ille at jeg måtte legges inn på sykehuset fordi jeg ikke kunne gå rett. Hodepine og håndskjelvinger er blant symptomene som har dukket opp det siste året, sammen med at hjernen til tider er hemmet."

Dette er en brøkdel av mine symptomer, men alle er typiske symptomer på lyme borreliose som leger vanligvis feildiagnostiserer, fremfor å erkjenne at det kan være den spiralformede Borreliabakterien som etablerer seg mer og mer i kroppen. Ikke en lege så i riktig retning hos meg; hver eneste sa det var psykosomatisk.

Jeg er absolutt ikke alene. Folk er veldig, veldig syke og det er på tide å gripe fatt i den politiske bullsh**en rundt denne sykdommen.

For det første:

Forstå at pasientene er veldig syke. Smitten lever inni cellene, spesielt i sentralnervesystemet (som også angår hjernen) og i alle andre vev. Smerten er urokkelig. Lyme borreliose-pasienter er ikke late, ei heller forkjempere for psykosomatiske plager. De ser ikke nødvendigvis syke ut, kanskje bare litt slitne.

For det andre:

Vit at jo lenger lyme borreliose-pasienter går ubehandlet, jo mer komplisert blir prognosen. Det er ingen enkel behandling, det fins ingen magisk pille. Sykdommen kan varierer fra influensalignende til svært ødeleggende når den får mulighet til å etablere seg i kroppen. Den kan være livstruende hvis den angriper "rett" sted.

For det tredje:

Forstå at det er en medisinsk drittstorm innad i fagmiljøet når det gjelder sykdomsutvikling til Lyme borreliose; fra akutt til langvarig fase. Testene er horribelt dårlige og legene aner ikke hvordan de skal diagnostisere, langt mindre behandle sykdommen, med mindre de er spesialtrent på området. Pasientene sviktes i det som har blitt en dogmatisk diagnose fra det etablerte medisinske fagmiljøet.

Det er kvalmende, bokstavelig talt, fordi pasienter som kjemper for å overleve, er den tapende part.

Hva er kampens bakteppe?

IDSA og CDC fastholder sin tenkning om at Lyme borreliose er vanskelig å få og lett å behandle. De er i mot langvarig behandling av sykdommen. De ser helt bort ifra pasientenes vedvarende helseplager.

Det stadig voksende perspektivet på sykdommen, er at vedvarende infeksjon eksisterer. ILADS kjemper for pasienter og for å gjøre dem friske. De viser til en rekke studier som forteller om den komplekse Borrelia-bakterien og hvorfor pasienter blir så syke, samt hvordan borreliose kan vedvare i kroppen. Langsiktig behandling gir positive resultater, men det etablerte medisinske miljøet vil ikke en gang se på vitenskapen som foreligger. Ikke bare ignorerer de det, de kjemper også imot det med å male et bilde av seriøse, svært velutdannede leger og forskere til kvakksalvere.

At krangelen pågår år etter år, er hinsides all fornuft. Pasientenes liv er verdsatt til ingenting. Det er på tide å komme over sårete egoer og arbeide for at pasientene kan få tilbake sin verdighet gjennom behandling. Fordi, akkurat nå, må amerikanske (og norske) pasienter selv søke etter informasjon, bli latterliggjort som psykiske "nutcases" og betale for egen behandling. Pasienter er satt på vent mens semantikk-krigen rundt "kronisk borreliose", "langvarig antibiotika" og "post borreliose syndrom" opprettholdes.

Slutt, for f**n.

Pasienter er døende. Pasienter er blakke. Følg den hippokratiske ed og bidra til tilfriskning av pasienter. Jeg kan ikke uttrykke sterkt nok hvor lei jeg er av "borreliosekrigen". Den har såret meg enormt. Den har trolig forkortet livet mitt. Den har garantert redusert livskvaliteten min. Det kulturelle skillet sitter på skuldrene til pasientene som har fått skylda og holdes ansvarlig for sykdommen, både ved at de ikke får behandling dekket av forsikringen (offentlig helsevesen i Norge) og i byrden av å måtte betale for behandlingen selv (i Norge inkluderer det å måtte reise til utlandet).

Lyme borreliose eksisterer. Langvarig infeksjon svekker og i verste fall dreper. Det etablerte medisinske fagmiljøet nekter for at det skjer, men til deg som leser dette: Du må tro på deg selv. Du må tro på dine nære, kjære og/eller bekjente. Du må tro på din syke nabo. Prøv å forstå. Krev at epidemien blir studert og at pasienter får hjelp. "Krigen" har pågått lenge nok!

"Katteklorfeber" er misvisende. Bartonella har flere vektorer enn katt.

"Katteklorfeber" er misvisende. Bartonella har flere vektorer enn katt.

Med ønske om et pasientlojalt helsevesen

Med ønske om et pasientlojalt helsevesen