Hvorfor blir du ikke bare en hore?

Hvorfor blir du ikke bare en hore?

Da en borreliosepasient startet kronerulling for å samle inn penger til behandling i utlandet, var en av de første kommentarene hun fikk: Hvorfor blir du ikke bare hore? Hvis du ikke er villig til å gjøre absolutt alt, kan du ikke være mye syk!

Yrker, nabolag, biler og klesmerker - det meste kan rangeres etter prestisje og status. Det gjelder også sykdommene våre, skrev Aftenposten i 2015. Norsk forskning har avslørt sykdommenes hierarki. Det viser seg at det er en "riktig" og "feil" måte å være syk på. Hjerteinnfark og kreft ligger på popularitetstoppen, mens skrumplever og fibromyalgi er blant sykdommene som ligger på bunn. Borreliose er ikke en gang oppført på listen.

Let's face it. Ønsker du å bli en av Norges mest upopulær pasienter er det bare å pådra seg borreliose eller andre zoontosike sykdommer som "vi ikke har i Norge."

Avslag og stengte dører blir en del av hverdagen. Pasienter blir sett på som fredløse; en opprører, fordi du ønsker respekt og behandling for din zoonotiske infeksjon. Du skal latterliggjøres og krenkes. Pasientloven gjelder ikke for deg. Du er ekskludert fra normal rettsvern og rettigheter fordi du har "feil" sykdom. 

Prestisjeforskningen avdekket at de negative holdningene til lavstatus-sykdommer ikke bare er etablert innad i fagmiljøet og organisasjoner, men også i samfunnet generelt. Når ble det akseptert å mobbe en hel pasientgruppe?

 • Norsk helsevesen er blant de beste i verden! Kom ikke her og fortell meg at du er syk, men at de ikke finner ut av det.
 • Vær glad for at du har en rullestol, du.
 • Ubevisst forteller du deg selv at du er syk.
 • Hesten min hadde også borreliose. Den fikk behandling og ble frisk.
 • Er du sikker på at dere har gode nok rutiner hjemme? 
 • Sånn borrelia har jeg hørt er en sånn internettgreie.
 • Hvis du begynner å trene mer og deltar mer sosialt, bedrer alt seg. Dette har nok med humøret å gjøre.
 • Ja, ja, det er jo ikke kreft.
 • Hvorfor blir du ikke bare en hore? Hvis du ikke er villig til å gjøre absolutt alt, kan du ikke være mye syk!
 • Det er nerver.
 • Er du sikker på at du ikke har en bipolar lidelse?
 • Ikke rart du har vondt overalt, du sitter jo med hode i internett hele dagen, og leser på deg sykdom.
 • Hvis du leser bøkene til Paulo Coehlo, blir du frisk.
 • Du trenger lesebriller! 
 • Kanskje du som mamma bare nyter å styre showet?
 • Når du står ved livets port, får du tre valg; å slite med kjærligheten, å slite med penger eller å slite med helsa. Du har valgt det siste og da må du ha det så godt.
 • Du må holde deg unna andre syke. De gir deg dårlige energier.
 • De turene du tar i skogen gjør ikke mer nytte enn å høre fuglene kvitre. Du må gå dobbelt så langt, dobbelt så fort og dobbelt så ofte.
 • Jeg tror han er autist. Du må innrømme at (sønn) alltid har vært spesiell.

- Sykdom er helst noe som skal fikses, og vi liker inspirerende historier om folk som er kommet seg tilbake i livet. Kronisk sykdom som blir en del av livet, er det vanskeligere å lage inspirerende fortellinger av, sier den ene forskeren bak prosjektet.

Gir det samfunnet "lov" til å såre fordi de ikke klarer å forstå sykdommen? Eller synes den er kjedelig og langvarig? Situasjonen i Norge er nærmest uutholdelig for de som rammes og deres pårørende.

Blir ikke sett eller hørt

- Først blir vi utsatte for mistro og fornektelse. Deretter får vi beskjed om at vi ikke får lov å være i denne verden med den sykdommen vi har. Vi blir ikke sett eller hørt, og hvis vi hever stemmen, er det også feil. Da får vi vite at sykdommen er vår egen skyld, sier en pasient som ønsker å være anonym, nettopp av årsakene som det skrives om.

- For noen dager siden skrev jeg på Facebook hva det har gjort med meg at venner har snudd meg ryggen fordi jeg deler ting om sykdommen min. Jeg fikk tilbakemeldinger om at folk ble mettet av sykdomsprat og at jeg ikke skulle ta det personlig. Jeg syns det er bemerkelsesverdig at det er forventet at jeg skal undertrykke meg selv som menneske for at andre skal "holde ut" å være venn med meg. Jeg blir sint og dypt ulykkelig.

En innebygd urettferdighet

Rangering av sykdommer påvirker hvilke pasientgrupper som får størst ressurser og best oppfølging. Det kan være fordi interesseorganisasjonene til disse gruppene står sterkere, fordi fagfeltet tiltrekker seg de mest attraktive legene og forskerne eller fordi de vinner frem i prioriteringsdiskusjoner. Ut i fra forskningsresultatene fremstår det en innebygd urettferdighet i nevnte.

Det er på tide å sette de laveste diagnosene på dagsordenen. Kanskje må en holdningskampanje til? Et minstekrav bør være at pasienter, uansett sykdom, blir behandlet med respekt, får adekvat utredning og behandling.

Enkle, eltefrie, gluten- og melkefrie rundstykker

Enkle, eltefrie, gluten- og melkefrie rundstykker

 Å se bra ut, men føle seg som døden, er en vanskelig kombinasjon for mange å forstå.

Å se bra ut, men føle seg som døden, er en vanskelig kombinasjon for mange å forstå.