Å se bra ut, men føle seg som døden, er en vanskelig kombinasjon for mange å forstå.

Å se bra ut, men føle seg som døden, er en vanskelig kombinasjon for mange å forstå.

- Lyme borreliose er som å bli drept fra innsiden og ut, og samtidig måtte avdekke ditt eget mordmysterie, sier modell, realitystjerne og borreliosesyke Yolanda Hadid.

Under The Global Lyme Alliance galla i USA, 2016, ble det samlet inn over 26 millioner kroner til forskning på området, for å bedre tester og gi pasienter adekvat behandling. Yolanda ble hedret for å spre bevissthet om Lyme borreliose, samt å inspirer og gi håp til andre syke.

Talen delte hun på sin blogg. Her forteller hun hvordan det er å leve med en usynlig, invalidiserende sykdom, og hva det har gjort med henne, samt menneskene rundt henne.  

 - Sirkelen med venner ble mindre, men min visjon ble større.

Hva og hvem som er ekte

I realityserien The Real Housewifes of Beverly Hills har hun vært åpen om sykdommen. Seerne har blitt inkludert i de andre fruenes tanker om hvorvidt Yolanda er syk eller ikke. Å se bra ut, men føle seg som døden, er en vanskelig kombinasjon for mange å forstå.

- Å få kronisk Lyme borreliose er antakeligvis den raskeste måten å oppdage hva og hvem som er ekte i livet ditt. Tusen takk til min lille landsby som er her med meg i dag; for å lære meg den virkelige meningen bak det å ha en familie og ordentlige venner.

Yolanda gikk i flere år med sykdommen uoppdaget, før hun omsider fikk diagnosen kronisk nevroborreliose. Etter to år med gjennomført behandling, trodde hun, i 2013, at hun var frisk. Lite visste hun at hun kun hadde skrapet toppen av isfjellet og at det verste fremdeles var i vente. Bakterielle infeksjoner, virus, sopp, mugg, silikon toksisitet og andre parasitter fortsatte å gjøre henne syk.

- Jeg som trodde jeg bare måtte kjempe mot en haug av spiroketer. Jeg lærte fort at legene var raske til å behandle symptomer, uten å identifisere årsaken til de(n) multiartede sykdommen(e).

  Lyme sykdom er mer enn kun borreliose.

Lyme sykdom er mer enn kun borreliose.

Elleve land, fem stater og 104 leger senere, lurte hun på om hun noen gang ville bli i stand til å leve et normalt liv igjen. Hun bestemte seg for å ta saken i egne hender.

- Helt ærlig, jeg har ikke de riktige ordene i mitt engelske vokabular til å beskrive mørket, smerten og det ukjente helvete jeg har bodd i de siste fire årene. Jeg lever ikke, jeg eksisterer i fengselet av min egen lammede hjerne (et symptom på borreliose og andre co-infeksjoner). Sykdommen har tvunget meg ned i knestående og jeg har ønsket å dø for å slippe smertene, men min skjebe endret seg da mine to yngste ble diagnostisert med Lyme borreliose. Ingen barn i verden skal lide slik jeg har gjort.

Feigt å snu ryggen til

I talen takket Yolanda sin mor for å lære henne medfølelse og empati i en tidlig alder. Hun takket også sitt nederlandske opphav for å ha baller nok til å dele sin rå, uredigerte historie med verden.

- Jeg er ikke vertinne for et sympati-parti. Jeg ser det som et stort ansvar. Det ville vært feigt å snu ryggen til erfaringene jeg har fått uten å dele og gi tilbake til de millioner av mennesker med svekkede liv, berørt av denne usynlige sykdommen.

Yolanda skulle også ønske livet hadde gitt henne en plattform for å prate om noe mye mer morsomt og glamorøst enn lyme borreliose, men hun er stolt av å representere alle "lymies" (borreliosesyke) slik at deres stemmer kan bli hørt.

- Jeg vil fortsette søken for riktig diagnostikk og en kur som er økonomisk overkommelig for alle. Sammen skal vi kjempe for en borreliosefri verden.

Hvorfor blir du ikke bare en hore?

Hvorfor blir du ikke bare en hore?

- Det er ubeskrivelig vondt å være vitne til at mitt livs kjærlighet langsomt syner hen foran øynene mine.

- Det er ubeskrivelig vondt å være vitne til at mitt livs kjærlighet langsomt syner hen foran øynene mine.