10 tips til deg som kjenner noen med borreliose

10 tips til deg som kjenner noen med borreliose

Illustrasjoner: David Skidmore/Lyme Loonies.  Kjøp boken Lyme Loonies HER.

Hvis du har en venn, et familiemedlem eller en bekjent med langvarig borreliose, er det kanskje noe du lurer på. Eller ikke. Uansett, enkelte ting er greit å vite, så du slipper å spørre: Hva pokker skjedde nå?

1. Borreliose kan være en invalidiserende sykdom, men også en usynlig sykdom.

Mens en borreliosepasient kan sitte i rullestol, kan en annen se ekstremt fresh og frisk ut. Begge føler seg som døden på innsiden. Å se frisk ut, betyr ikke at vedkommende ikke er syk. Tvert imot ...

2. Borreliosepasienter blir fantastiske skuespillere.

Når en frisk person blir forkjølelet eller får influensa, er det akseptert å sette livet på vent. Et par dager. Kanskje en uke. La oppvasken stå, bestille mat istedenfor å dra i butikken. Avlyse avtaler. Få en venn til å stikke innom apoteket for deg. Det er også akseptert å klage litt. Livet suger, heldigvis bare i noen dager.

Borreliosepasienter våkner hver eneste dag med følelsen av å være både bakfull, ha influensa, dobbelsidig lungebetennelse, bronkitt og bihulebetennelse. Hvis de er heldige. Kroppen er stiv, og de bruker kanskje timer på å komme seg ut av sengen. Det enkleste er å bo i sengen og aldri snakke med noen, men problemet er at symtomene ikke forsvinner. Ikke i dag, ikke i morgen, ikke neste uke. Den syke må presse seg selv, hele tiden. Noen dager kun for å lage middag. Andre dager for å dra på butikken, besøke venner eller å ta en tur til byen. Ingen dag er lik, og på "gode" dager får de ofte høre at de må være mye bedre, så godt som de ser ut. Desverre; det er ofte skuespill. Det betyr ikke at de ikke hygger seg, men de bruker enorm energi på å skjule smerter og ubehag. Som kronisk syk, lærer vedkommende raskt at å snakke om sykdom, samt det å holde sengen, resulterer i et et isolert liv. Friske blir lei sykdomsprat, den syke blir lei av å være alene. Det er hjerteskjærende å måtte spille frisk, og ekstremt utmattende. Midt i "showet" kan ofte ...

3. Symptomene komme snikende, men også raskt og plutselig.

Borreliosepasienter kan føle seg ok det ene sekundet, for deretter å måtte legge seg rett ned i neste sekund. De kan til og med besvime. Det kan være forvirrende for friske mennesker, vedkommende lo jo for et sekund siden? Hva pokker skjedde?

Borreliose. Det er hva som skjedde.

4. Borreliosebehandling krever en spesiell diett.

Borreliosepasienter bør legge om kostholdet når de starter med behandling, eller når de ikke får behandling, som ofte er tilfelle i Norge. Allergier og matsensitivitet er en del av symptomene, og de bør unngå mat som trigger betennelser i kroppen. Hovedsaklig mat uten gluten, melk og sukker. Det kan gjøre middagsinvitasjonen mer komplisert, men den syke blir veldig glad hvis du spør hva det er best å lage, og vedkommende sender gjerne en oppskrift. Det er ofte enklere enn du tror.

5. Herxheimer reaksjon.

Eller, herx, er en tilstand som betyr at behandlingen virker. Problemet er bare at det innebærer at store mengder med giftstoffer sirkulerer rundt med blodet når Borreliabakterien dør. Alle symptomene forsterkes og den syke blir verre. Ofte er pasientens kropp allerede overbelastet av infeksjonene i seg selv, noe som gjør at prosessen med å avgifte går langsomt. For mange pasienter, er det nesten ikke til å holde ut. Desverre er det helt nødvendig på veien til et bedre liv.

12299253_957195631020519_4213927513602344298_n.jpg

6. Mange borreliosesyke klarere ikke gå på skole eller jobb.

Det betyr ikke at de er umotiverte eller late. Når det å stå opp, dusje og lage mat, blir en bragd, er skole og jobb uaktuelt. Hukommelsen svikter også for mange, samt at det er umulig å konsentrere seg. Borreliosesyke får ofte høre at de er så heldige som kan være hjemme hver dag. Heldige er ikke ord de selv bruker. For dem er huset blitt et fengsel, og de gjør ikke annet enn å drømme om dagen de kan løpe ut døra for å dra på skole, spille fotball med venner eller dra på jobb. Mange beskriver tilværelsen som som levende død, i en kropp proppfull av smerter.

7. Det fins ingen "quick fix".

Hvorfor er din venn med borreliose fremdeles syk? Seriøst. Det har vart i flere måneder. År. Virker egentlig behandlingen? Burde ikke han eller hun vært frisk for lenge siden? Hvis blodprøven er negativ, betyr ikke det at sykdommen er borte? Eller har sykdommen aldri vært der?

Det fins desverre ingen enkle svar. Borreliosetestene er kjent for å ha svært lav sensitivitet, noe som betyr at negtive blodprøver ikke kan utelukke sykdom. Når Borreliabakterien har fått fritt spillerom i kroppen på grunn av manglende behandling, har den både hatt tid til å formere seg, kolonisere seg, gjemme seg bak biofilm og infiltrere de fleste organer i kroppen. Den har ingen planer om å forlate åstedet uten kamp. Hvor langt tid det tar å bli bedre eller frisk, kommer an på hvor lang tid vedkommende har gått ubehandlet med sykdommen, samt om han/hun har flere tilleggsinfeksjoner eller andre komplikasjoner som har oppstått underveis i sykdomsforløpet. Det er et puslespill, med ti tusen brikker. Pasientens tålmodighet settes stadig på prøve. Behandlingen tar tid, noe de opplever som skuffende og skremmende. Prøv å vær tålmodig og håpfull i møte med din venn når ingenting ser ut til å virke.

8. Behandling er D.Y.R.T.

Problemet med borreliose, er at akseptert standard behandling i Norge kun retter seg mot pasienter i akuttfasen, stadium 1. Disse pasienten får behandling i Norge, og kanskje holder det med noen uker antibiotika. Pasienter som ikke får behandling i akuttfasen, opplever at sykdommen utvikler seg til stadium 2 og 3. For dem blir det mer komplisert. Et par uker med antibiotika, er ikke engang i nærheten av å hjelpe dem. De trenger medikamenter som dreper alle formene av Borrelia-bakterien, samt biofilm. I tillegg må de ofte ta en rekke kosttilskudd. Mange tvinges til utlandet for å få hjelp, men ikke alle har den muligheten. Det er blitt en uutholdelig situasjon for vedkommende å være i. Vis omsorg. Din venn gjennomgår en dyp personlig krise - bokstavlig talt - på liv og død.

9. Borreliose kan være isolerende.

Kjenner du en med borreliose, har du mest sansynlig opplevd at vedkommende avlyser avtaler, gang på gang. Det kan være irriterende, men vit at vedkommende heller vil være sammen med deg enn å ligge hjemme i senga. Det blir vanskeligere å få tak i vedkommende på telefon. Han/hun orker ikke prate og i perioder "blir de borte" fra alt som heter sosialt liv. Det kan være vanskelig å vite hvor mye du skal involvere deg, og det samme gjelder for den syke. Hva kan han/hun fortelle om sykdommen? Hvor detaljer kan han/hun fortelle det? Hva skal du egentlig spørre om? Ofte blir det enklere å la være. For begge. Kanskje venter dere begge på bedre dager, men desverre, det kan ta tid. Lang tid. Finn en annen måte å omgås, en ny måte, enn så lenge, og fortell din venn at døra alltid er åpen, uansett hvor mange avlyste avtaler som oppstår. Raushet er et nøkkelord i relasjon med en borreliosesyk. Ikke ta "forsvinningsnummer" personlig. Gi vedkommende tid til å finne ut av sin egen situasjon og hva han/hun må gjøre for å komme seg på beina igjen.

10. Borreliose kan skje hvem som helst.

Borreliosesyke er vanlige folk som gikk på skole eller var i full jobb før sykdommen inntraff. Aktive personer, med egne drømmer og mål i livet. Borreliose kan ramme alle, og ved å bli bevisst og lese deg opp på sykdommen, lærer du ikke bare hvordan du selv skal forholde deg til flåttbårne sykdommer, men du viser også din nær, kjær eller bekjent at du er involvert og at du i hvert fall prøver å forstå situasjonen - enda så vanskelig det kan være. Å ha en kronisk sykdom, år etter år etter år, er et svært ensomt sted å være.

Bedre tilbud til politikere med uavklart innsikt om zoonotiske infeksjoner!

Bedre tilbud til politikere med uavklart innsikt om zoonotiske infeksjoner!

IDSAs retningslinjer for borreliose påfører pasientene skade

IDSAs retningslinjer for borreliose påfører pasientene skade